Marstrand 2020

Sista svemestern för i år blev Marstrand och Tjörn.
Vi hade bokat 2 nätter via AirBnb, en liten stuga på fastlandet där broarna ut till Marstrand börjar. Orten heter det märkliga namnet Tjuvkil.

På uppvägen stannade vi till kort hos Gustav och Adele för en kopp kaffe.

Där fanns allt vi behövde. Vädret var fortfarande varmt och skönt, och vi kunde sitta ute och äta både på morgonen och på kvällen.

Första eftermiddagen körde vi ut till Marstrand, tog färjan över till Carlstens fästning och det hann bli en öl hos klassiska Lasse-Majas, innen vi återvände, fångade en pizza i byn och körde hem och avnjöt den i trädgården medan solen sakta dalade över trädtopparna.

[read_more id=”2″ more=”Läs om Carlstens fästning” less=”Läs mindre”]

Karlstens fästning, även Carlstens fästning, är en fästning på Marstrandsön i Kungälvs kommun på den södra bohuskusten. Efter tillbyggnaden på 1800-talet betraktades fästningen internationellt som en av Europas starkaste fästningar.

Fästningen ligger 39 meter över havet, med torntaket 98 meter över havet, lotsutkiken i närheten 50 meter över havet, och består av ett runt, sju våningar högt torn, som är omgiven av nedsprängda vattengravar och höga murar med fyra bastioner. Allt är uppfört av granit. Inom murarna finns två fristående byggnader från 1700-talet. Som många andra fästningar användes Karlsten som fängelse fram till 1854. År 1882 avfördes fästningen från rikets fasta försvar. Sedan 25 januari 1935 är fästningen ett statligt byggnadsminne.

[/read_more]

Nästa dag körde vi upp till Stenungsund och vidare över bron till Tjörn, och vidare ner till Skärhamn för att återigen besöka Akvarellmuseet. Men döm av vår förvåning, när vi förstod att ett strömavbrott gjorde att man inte fick komma in, Hela Skärhamn var utan ström, de hoppades på att den skulle vara tillbaka innan klockan tre.
Så vi körde vidare söderut, och hamnade snart i den pittoreska byn på Klädesholmen, Där fick vi en god räkmacka till lunch på restaurang Kylen. Vi fick sista lediga bordet som låg i solen, efter en stund lämnade ett par sitt bord som låg i skuggan, så vi flyttade genast dit. Men upptäckte att där i den skuggiga vindutsatta positionen, blev det alltför kallt. Så vi flyttade intill husväggen, där var det lagom!

Efteråt rundade vi ön och hamnade vid tennisbanorna, Där fanns en enslig badplats med trappor som ledde ner till ett skönt, varmt och klart bad.

Till slut körde vi nästan hela vägen hem igen via Jörlanda, där vi provianterade. Tillbaka till vårt hus i Tjuvkil, startade vi grillen och fick oss en fin biff och en fin lax.

Hemresedagen återvände vi först till Marstrand och ön med Carlstens fästning. Där påbörjade vi en promenad runt hela ön och på andra sidan hittade vi fina badplatser där vi kunde intaga medhavd picnickmat.

Sedan gick färden hemåt Gantofta igen, och sent på kvällen kunde vi åter skåda ljusen från vår trädgårdsbelysning.

%d bloggare gillar detta: