Ligurien 2014 juni

25 juni åkte Carina och jag på semester till Frankrike och Italien.
Resan startade  på stationen i Ängelholm, och gick via Kastrup ner till Nice.
På grund av en flygledarstrejk i Frankrike, så var vi ca 2 timmar försenade, och landade först vid 22-tiden. Därför gick det inga bussar in till Nice centrum så vi fick ta en taxi som kostade 38 Euro, den 1:a vi frågade ville ha 48! Inga taxi i Nice tar kreditkort, men det fanns en Bankomat i ankomsthallen.

Två dagar senare, återvände vi till flygplatsen med buss 99 från järnvägsstationen (6 Euro/person) och hämtade ut vår Fiat Panda. Med den körde vi direkt till Italien och upplevde fantastiska saker. En vecka senare, körde vi tillbaka till Nice flygplats, lämnade bilen och flög hem. Vi hann med sista tåget  + buss till Ängelholm, och kl 4 på morgonen kunde vi så somna!

På kartan ovan kan du se alla ställen vi besökt (rosa).
Nedan kan du läsa mer om våra äventyr.

Nice

Vi landade i Nice sent på kvällen och tog taxi in till hotellet Amaryllis.
Det var enkelt och rent, låg centralt. Frukosten kostade 6 Euro DSCN4515extra och var enkel den också.
Vi skulle bara stanna en dag, så vi gav oss ut tidigt på upptäcksfärd.
Som en följd av att vi brukar checka in på Facebook , blev vi kontaktade av goda vänner Anne och Johan, som också befann sig i Nice just den dagen, på väg att ta färjan till Korsika.
Under vår promenad på Promenade des Anglaise, sprang vi sedan rätt på dem utan att ha bestämt träff!
Vi köpte simglasögon tillsammans på strandpromenaden, innan vi skildes åt, ”see  you!”
Efter ett dopp i vågorna, fikade vi på Go Sport, innan vi startade promenad uppåt för att komma till Chagall museet.

Chagallmuseet ligger på en liten höjd, inte långt från järnvägsstationen.
Vi gick runt och njöt storligen av hans färgsprakande konst, i det första rummet fanns hans bibliska motiv. Han var från början rysk jude (och hette då Mojsje Zacharovitj Sjagalov) och hans far var fiskare, därför  återfinns ofta en fisk i hans målningar.

Inne i en konsertsal, hittade vi ett piano som han målat insidan på.
Vi fikade i museets park som avslutning, innan vi lämnade det med många fina intryck.
Sedan var det dags för en fransk middag. Vi började leta på våra mobiler, varvid en fransyska stannade och frågade om hon kunde hjälpa till. Vi letar efter en genuin fransk restaurang, sa vi då. Hon visade oss då till en jättemysig liten restaurang, inte långt därifrån, La Petite Foret.

Nästa morgon packade vi ihop, gick bort till stationen 5 minuter bort, och tog buss 99 direkt ut till flygplatsen Nice Cote d’Azur. Där hämtade vi ut den förbeställda Fiat Pandan, och startade huvudresan in till Italien och Liguriens vackra blomsterkust.
Men först gjorde vi en avstickare ner till Monaco, betraktade alla flotta bilar och lustjakter i hamnen, tog den klassiska bilden utanför Casinot, lunchade lätt innan vi så fortsatte färden.

_

Imperia och Cervo

Imperia och CervoVi åkte igenom ett lätt regnigt  Ventimiglia, och eftersom det var fredag så var där marknad och Carina hittade en ny fin väska! Sedan passerade vi igenom Sanremo. Där besökte vi Nobels hus som numera är ett museum. Här verkade han i många år, hade laboratorium i källaren där han kom på hur man skulle stabilisera nitroglycerinet med kiselgur, men innan dess hade han sprängt sönder mycket av misstag, inklusive sin ene broder.

Slutligen kom vi fram till hotellet Villa Giada som ligger strax innan staden Imperia.
Där väntade en stor lägenhet med kök och terrass med utsikt över dalen och havet.

Nära hotellet fanns en utmärkt affär Conad som hade allting i matväg. Affären var så extremt renlig, man fick själv ta frukt och grönt och bröd med engångshandskar och lägga dem i påsar!
Vi åkte in i Imperia stad, som Mussolini en gång skapade (namnet syftar säkert på hans önskan om att bygga ett imperium). Där fann vi ett undangömt turistcenter som delade med sig av nyttig information.
Vi insåg att vi var mellan två perioder, det fanns inga konserter i trakten just nu.
Vi åkte sedan vidare till byn Cervo som har mycket konserter längre fram på sommaren. Byn ligger högt uppe och kröns med en borg som vi besökte, där inne fanns en utgång till taket och en utställning av kvinnans roll det sista 100 åren i form av en dockutställning. Byn är fylld av vackra gränder och trappor, prunkande av grönska. Vi hittade så en liten charmig restaurang, där vi fick en supergod pastarätt, medan en gammal man lekte med sin stora kikare. När vi skulle betala med kort, fick servitören inta en särskild position för att få kontakt.

Vi badade i Impera en gång, Villa Giada har egen strand som man fritt kan använda med solstolar.
En eftermiddag åkte vi in till byn, parkerade och gick över en del av staden som är äldre och ligger på en kulle. Där hittade vi en lång pir med privata badplatser och badhytter. Längst ute låg en liten bar, där vi intog var sitt glas vin och fick till vår överraskning ett helt set med tapas till. Därefter vandrade vi tillbaka till den äldre delen där vi innan sett en trevlig pizzeria. Det var bästa pizzan hittills, som avslutades med ett glas Limoncello!
När mörkret började sänka sig, började vi gå uppför till kullens topp, bland labyrintiska gator fann vi även personhissar som gick snett upp som bergståg. Till slut var vi uppe, och där hörde vi plötsligt applåder skalla mellan husväggarna. Vi började intresserat leta, fann en öppen dörr, där vi hörde musik inne, orgel och kör. En man passerade förbi utanför, vinkade till oss och pekade runt om hörnet. Där var huvudentrén till oratoriet vari en konsert höll på för fullt. Han visade att vi kunde gå in och sätta oss.  Man spelade körverk, Ave Maria, Palestrina, Franck och lite opera musik. Tre solister fanns med som uppträdde efter hand. Det var en skön stund i det vackra oratoriet. När det var slut, letade vi oss ner på andra sidan och återfann till slut bilen.

Vi hade bokat ett besök på en vingård som skulle ligga en halvtimme norr om vårt hotell. Vi åkte därför upp till byn Sarola, men hittade sedan inte rätt. Efter ett telefonsamtal hittade vi så deras restaurang där vi skulle få prova viner. En glad italiensk ung man som inte talade engelska, berättade om deras produkter, allt medan vi testade och testade. Det var mycket Rosessa druvor, Liguriens specialitet. Så vi köpte med oss några olika flaskor med hem, de blev dyrare än tänkt, då vi åkte på överviktsavgift på flygresan hem. Men det var det värt…

När vi satt på vår terrass på kvällarna och njöt av utsikten, såg vi på andra sidan dalen en liten kyrka eller kloster. Så vi bestämde oss för att kör dit och se hur det såg ut, och hur vårt hotell såg ut från andra sidan.
Vi fick köra en bra bit upp för vår sida av dalen, innan vi kunde korsa över. Sedan befann vi oss ett tag på en väg som var precis anpassad för vår bils bredd. Men till slut kom vi så fram till byn Poggi. Där kunde vi konstatera att kyrkan var stängd p g a rasrisk, och kyrktornet var en fristående byggnad. Efter ett tag kunde vi också lokalisera vårt hotell på andra sidan dalen. Cirkeln var sluten!

Dolceacqua och Bajardo

När vi var på turistinformationen i Imperia fick vi tips om flera vackra byar som man måste se. Vi valde ut Dolceacqua och Bajardo. Vi körde först tillbaka till Ventimiglia, för att därifrån ta oss upp till Dolceacqua. Konstnären Monet var här för 100 år sedan och målade den berömda tavlan med bron härifrån.
Vi besökte samtidigt en liten antikmarknad och en marknad i byn, och sedan gick vi över bron och in i den mystiska borgen, som visade sig vara en hel liten stad, fylld av smala gator och spännande upplevelser. I en ”håla” stod en man som tillverkade eget vin av druvan Rosesse, där fick vi smaka och köpte en flaska med oss plus ett vitt av druvan Vermentino.
Sedan fortsatte vi resan mot byn Bajardo, som ligger på nästan 1000m höjd, vägen dit är inte att leka med, smal och brant, och byn ser ut att inte bestämt sig för om de är på väg ner för berget eller försöker klättra upp igen. Vi promenerade envist vidare när det inte gick att köra längre, och kom fram till högsta punkten i byn, en gammal delvis  nerfallen kyrka, Där intog vi vår picknick matsäck med stor njutning inför den berusande utsikten.
Vägen ner var lite lättare när vi fortsatte österut på väg tillbaka till Villa Giada.

Portofino och Camoglie

I vår resebok omnämns ofta Portofino. Det är en extremt vacker och pittoresk by, belägen i en vik ute på en udde strax öster om Genua. Den har blivit ett tillhåll för jetsetet, men ändå lyckats behålla sin charm.
Så vi tog ut på motorvägen med riktning däråt. Redan vägen ut till Portofino längs med uddens östra kant var vacker, med små vikar, byar och badplatser. När vi kom fram till Portofino, som är trång bilmässigt, så hittade vi ett parkeringshus där vi kunde lämna bilen till det facila priset av 100 kr/ timmen…
Vi satsade först på ett glas öl och en kaffe, det gick bara på 150:-
Efter lite strosande bland lyxbutiker och avnjutande av de vackra husfasaderna samt stört oss färdigt på en gigantisk lustjakt som täckte hela hamnen, vandrade vi upp till borgen, där vi i olivträdens skugga intog vår picknick. Sedan körde vi tillbaka en bit till grannbyn där vi slog läger och badade ett tag.
Vi bestämde oss för att ta kustvägen tillbaka en bit, och det var ett lyckokast.
Efter att ha låtit  bilen sträva uppåt länge längs kusten, svängde vi av neråt till byn Camoglie.
Här fann vi den mysigaste stämningen, byn har en fungerande fiskehamn och flotta, samt en badvik med strandpromenad och fina fiskerestauranger. Här i denna avlägsna by flanerade bara italienare, barn lekte halvnakna som i Sverige förr, en man spelade på gitarr, Recuerdos de Alhambra, och här beställde vi in vitt vin med färsk tonfisk i Siciliansk stil.  Vi avnjöt kvällen i långsamt tempo, innan vi körde samma väg upp och sedan hemåt igen.

Resfakta

Vi flög med Norwegian.se mellan Köpenhamn  Nice 2200:- /person t .o.r.

I Nice bodde vi på Hotel Amaryllis för 750 / rum och natt utan frukost (kostar 6 Euro extra per person),
och vi bokade det via Expedia.

Vi hade förbokat hyrbil (Fiat Panda) via rentalcars.com för 1600:- för 7 dagar.

Strax utanför Impera bodde vi på Villa Giada resort i sju nätter, bokat via booking.com för 500:- /natt och rum, det ingår inte lakan och handdukar (3 Euro / dag) eller slutstädning (40 Euro).

Att köra i Italien

Det  är inga problem, bara strunta i alla andra, och du märker snart att de gör samma med dig!
Ser du några vägskyltar, ignorera dem helt, det gör alla andra!
Så tuta i kurvorna, använd blinkers flitigt så kommer du långt!

%d bloggare gillar detta: