Björn

Hej, jag heter Björn!

Jag är född i Kalmar 1951, och vi bodde i det här blå huset på Tegelviksvägen 9A under mina första 9 år.
Döptes i slottskyrkan, fint skull det vara:)
Gick lågstadiet på Falkenbergsbergsskolan.

I början av 60-talet gick det ett program i TV som hette ”Karusellen”. Det var Lennart Hyland som var pappa till denna serie. I ett av programmen så lovade Lennart Hyland att alla män som var födda 1951 och som skickade in ett brev med namn, adress och födelseuppgifter, skulle få ett medlemkort i ”1951 års män, karusellföreningen”. Detta medlemskap skulle innebära att den som innehade detta medlemskort skulle få åka allt som gick runt och tillhörde Sveriges Tivoliförening helt gratis resten av sitt liv.

1954 Sommar på Berga, se mer

1961 Vi flyttar från Kalmar till Ronneby, min mammas hemstad.
Anledningen var att pappas tjänst som vid denna tid krävde att han arbetade på andra ställen i Sverige, bla  i Norrland, gjorde att mamma kände sig ensam, och föredrog att bo nära min mormor.
Jag började då gå på samma skola i 4e klass som mamma gått i en gång, och märkligt nog fick jag samma lärarinna som mamma haft många år tidigare.

1962 Dags att flytta igen, denna gång till Sigtuna.
Hamnade i kommunal skola i 5e klass, men sedan fanns det inte högre klasser  kommunalt i Sigtuna, så pappa skrev in mig på Sigtuna skolan som extern. Där upplevde jag saker som jag starkt kände igen när jag läste Guillous bok Ondskan. Skolan upplöstes dock 1980 och slogs ihop med Sigtunastiftelsens Humanistiska Läroverk, stadens andra internatskola och tillika riksinternat (vår nuvarande kung gick där).

1964 Nu skulle pappa få ett fast placering på Milo Syd i Kristianstad, varför vi återigen packade ihop vårt hem och flyttade denna gång till Hässleholm. Så i denna håla fick jag gå hela högstadiet, och sedan började på Tekniska gymnasiet och gick tre år där.

1969 Min far Esbjörn går bort i cancer 53 år gammal.
Svårt sjuk som han var de två sista åren, lyckades han ändå övningsköra med mig, och dessutom ordna så att Hässleholms Tekniska gymnasium startade upp det 3:e året i kemi, vilket inte fanns innan, och som snart försvann igen. Men jag kunde gå där det året i alla fall.

1970 Under gymnasietiden  jobbade jag inom sjukvården inom långvården som biträde, och fick också sommarjobb på sjukhuslaboratoriet på Hässleholms lasarett.

1971 Flyttar hemifrån (Hässleholm) till Helsingborg för att läsa 4e året och bli Gymnasieingeniör i Kemi  på Tycho Brahe skolan.

Jag anmäler mig till Ulla & Gunillas dansskola i Helsingborg, fortsatte dansa där i många år.
Vi dansade alla latin- och standarddanser samt gammaldanser.

1972 Gjorde jag lumpen som radarobservatör tillhörande F10 Ängelholm, stationerad på hemlig underjordisk plats.
Under det året lärde jag känna Nils-Ove som jag lumpade ihop med.

1973 Började jag läsa Matematik, Kemi, Geovetenskap och Miljövård på Lunds Universitet, boende  på Kämnärsvägen 13 i fyrklöverhus på andra våningen, 25m2 och genomgång till badrum genom smalt kök.

Se mer från mina Lundaår!

I miljövårdskursen (1 år) hade vi bl a specialarbete om Rönne å, tog mycket botten prover och analyserade dem sedan.
Under det året blev jag vän med Mats Harlegård, en vänskap som fortsätter än idag,

1977 Började jag arbete natt som pool biträde/USK på Lunds lasarett,  fick arbeta på de flesta avdelningarna.
1979  började jag arbeta på Malmö Allmänna Sjukhus. Först som biträde på medicinen ett ½ år.
Samma år gifte jag mig med Eva Witt, som jag träffade på danskurserna hos Ullla & Gunillas dansskola.

Sedan samma år fick fick jag anställning som lab ass vikarie på Hudklinikens allergimottagningen där jag tog emot patienter med eksembesvär, och utförde s.k. lapptest för att hitta allergier.
Lapptest innebär att man under speciella ”plåsterlappar” klistar på olika ämnen som kan framkalla kontaktallergi, t.ex. nickel, kobolt, guld, parfymer, konserveringsmedel, växter, utvärtes läkemedel m.m.

1981 fick jag fast tjänst som lab ing på Hudkliniken, och fick möjlighet att introducera datorn som hjälpmedel, och kunde börja forska.

1983 Min dotter Karin föds!
1988 disputerade jag inom medicinsk vetenskap i ämnet:

”Computerized patch test data in contact allergy”,
vilket betyder ung. datoriserade lapptestdata inom kontaktallergi.

1989 Min son Carl föds!
1990 promoverades jag i Lunds domkyrka.

1991 Eva och jag skilde vi oss.
1995 började vi med datajournaler och jag bytte jobb till dataansvarig på kliniken. Jag fick nu hand om 100 datorerna och några servers, lärde personalen hur man använder journalsystemet eDok (tidigare Patient 2000), Word, Excel, Mail m.m.
Har också utvcklat bl.a. statistisksystem åt universitetet (STA och SMS), samt ett eget bildhanteringssystem för sjukvården kallat PiB (Patient i Bild). Samtliga program säljs eller har sålts kommersiellt .

1997 blev jag påkörd av en lastbil när jag cyklade till jobbet (utan hjälm). Läs mer.

1999 Min mor Elin går bort i levercancer, 73 år gammal.

2005 tvingades jag (och alla andra i Region Skåne som arbetar med data) att byta arbetsgivare till den nya ITT organisationen. Jag fick då lämna hudkliniken mer och mer, och arbetade sedan istället med QlikView, ett svenskt program som möjliggör att man på ett enkelt sätt kan få ut statistik t.ex. från alla olika datasystem som används i Skåne, t ex journal-, ekonomi, personal och patientadministration. Det blev Bo-Göran Petersson som ledde in mig i Qlikvew världen, och jag fick ta över hans roll när han pensionerade sig.
2008 Jag börjar dansa tango på Tangoakademin
2010 Efter ytterligare hot om out sourcing, valde jag att lämna Regionen efter alla dessa år, och började som Qlikview konsult på Sundit AB 2010.
2010 Jag träffar Carina Hyllstam via tangon, och vi börjar dansa ihop, tango och salsa. I augusti samma år förlovar vi oss på Rügen.

2011 Carina och jag gifter oss på Helsingborgs rådhus och har fest i Mölle!

2012 Efter två år köptes dock Sundit AB upp av Excitec, som genast la ner Qlikview verksamheten i Skåne och jag blev utan jobb.

2013 Carina och jag startat en webbyrå Expedition Edman, där vi utvecklar hemsidor kommersiellt istället.

Vi driver bl a den stora Skåneloggen Skånesafari

Själv driver jag Lär&Se där jag hjälper seniorer med data, både tekniskt och lär ut, och rycker ut som IT-doktorn.

Förutom datorer (har en egen firma också, Kemoteknik, där jag utvecklar programvara inom kontaktallergi och statistik).

Jag tycker jag mycket om musik, går ibland och lyssnar på Malmö Symfoniorkester, gärna traditionsenligt med min bäste kompis Mats.

Har varit mycket intresserad av Tjajkovskijs musik, har bl.a. byggt upp ett komplett förteckning över hans verk, som här finns i Wordformat, så att du kan sortera på Opus, Årtal, Kategori eller Titel.
Tjajkovskij Musikregister

Vill du se lite av min närmsta släkt, så titta här

För att se vår släktgård, titta här.

[last-modified]

%d bloggare gillar detta: