Bohuslän!

[ngg src=”galleries” display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

I  juli månad åkte Carina och jag upp till Gerlesborg strax norr om Lysekil. Där skulle hon gå en tredagarskurs i ”stor abstrakt målningsteknik” på Gerlesborg School of Fine Art. VI bodde på skolan i ett dubbelrum med dusch, alla måltider intog vi i deras restaurang, sittandes i deras vackra trädgård med havsutsikt. För Carina var detta en fantastisk upplevelse att få återvända hit där hon gått två andra kurser för många år sedan. Badtrappor hittade vi 50 m bort. Vi fick ett dubbelrum i hus Beda bredvid hus Ada.

Medan Carina skapade, gjorde jag dagligen sonderande utflykter till Hamburgsund och till Fjällbacka.  I den sistnämnda orten var jag nyfiken på om det fanns några bofasta människor kvar efter alla morden som Läckberg skildrat där. Jag beundrade det höga ”fjället” , eller Vetteberget som det heter med sin spännande Kungsklyfta. Trapporna kallade dock inte på mig då, alltför många. Miljön användes i Ronja Rövardotter.
Från Hamburgsund kan man ta en gratis linfärja över till Hamburgö, men där fanns inget att se. Hamburgsund har ICA och en pub vid vattnet. Dessutom en restaurang som serverar, som sig bör, stora hamburgare!

Fjällbacka korsade jag på en kvart, fick vända när en man på engelska sa att att det var privat, end of the road? När Carina följde med på kvällen, besökte vi Bryggan och fick sitta uppe på deras altan på 2a våningen och inta lite dryck, allt medan en trubadur spelade mjukt i baren under oss. Utsikten var bedövande vacker och stilla.

Efter tre dagar, packade vi ihop oss och körde till den lilla orten Brastad 20 minuter iväg. Där hade vi hyrt ett helt hus via Airbnb, och strax efter att vi anlänt ankom också våra goa vänner Per och Gittan som vi skulle dela huset med.
Huset var gammalt men stort, fyllt av allt vi behövde i kök och annat. Från en skön altan med stor markis, såg vi ut över en jättestor tomt med gräs, lekgungor och sittgrupper. Generösa ytor i två plan, övervåningen verkade ha skapats av Dalí – ett märkligt surrealistiskt rum för varje smak, allt med ett bedövande knarrande golv.
På altanen under den stora markisen tillbringade vi alla måltider, och vi inledde med att köra in till byns ICA och proviantera. COOP var stängt eftersom deras kassasystem hade blivit hackat.
Snart spred sig ljuva grilldofter från gasolgrillen på altanen,

Nästa dag satte vi kurs mot Smögen och började med räkspaning direkt.
Längs med Smögenbryggan passerade vi olika affärer, från glass till mode. Medan Carina och Gittan försvann då och då in i olika butiker, provade Per och jag olika ljugarbänkar, lugnt betraktande passerade turister. Till slut fastnade vi för restaurangen Roys som såg ut att ha fina räkmackor, men de var så stora så Carina och jag fick dela på en. Sedan strosade vi vidare bland små gator och hade som plan att bada i Vallevik i andra änden av Smögenbryggan. Men backade när vi såg det instängda vattnet med alltför grön färg, Utanför simmade stora maneter. Så vi körde tillbaka mot Brastad och landade i en vik till Brafjorden och en badstrand som heter Goviken.

På kvällen körde vi mot Lysekil och en restaurang Backyard som Per vaskat fram. Efter ett tag öppnade sig himlen igen, men vi var vana nu vid dessa avvikelser, och flyttade helt lugnt längst in under parasollerna.
Ett par goda hamburgare slank lätt ner, innan vi gick ut längs med piren och njöt av solnedgången.

På Backyard och väntar på hamburgare / Efter regnet

Nästa dag tog vi oss upp till Grebbestad. Vi visste att Ralph och Eva var där uppe samtidigt för Eva skulle gå en vävarkurs, medan Ralph skulle ut i naturen och måla. Vi landade på ett café som skulle vara känt, Falkeröd Café. Där fick vi varsin vegansk grillmacka i lutande miljö. Därefter hamnade vi på Tanums strand och badade salt igen…ända tills en störtflod överraskade oss och vi tvingades att söka skydd på en övergiven toalett.
Vi misslyckades med att sammanstråla med Ralph och Eva, tipsade dem istället om att vi nu var på väg till Fjällbacka för kvällsmat.


Väl framme där, börjar Carina bestiga Vetteberget, medan vi andra vandrar runt i hamnen. När hon lyckligen landat hos oss igen, beger sig flickorna iväg på shopping, medan Per och jag slår oss ner väntande på Bryggans veranda. Men efter en stund blåser det upp och regnet börjar verkligen att forsa ner. Vi får flytta in, först ett och sedan ett bord till för att undvika sidoregnet. Längst inne vid väggen där markisen är fäst, öppnar sig ett veritabelt vattenfall när stuprören blir överfyllda och de som satt där fick fly mot mitten. Carina och Gittan tvingas skula i en affär tills de kunde förflytta sig till bilen och hämta regnkläder. Bra att man kunde fjärrstyra bildörrarna via mobilen… Till slut kunde de återförena sig med oss för kvällsmat.
Kvällens em fotbollsmatch (Italien-Spanien) kunde vi dock inte se på TVn, då det bara fanns AppleTv och ingen antenn inkopplad. Så det blev den lilla TVn (mobilens ljud).

Sista heldagen bestämde vi oss för att återse Marstrand. Vi hade alla varit där oberoende av varandra under 2020. En kort båttur ut till ön efter att ha provianterat i byns affär, sedan påbörjade vi en skön vandring runt hela ön. Halvvägs runt stannade vi till vid badet, där finns både gemensamt, herr och -dambad. De två sista är nakenbad. Vattnet var ljuvligt skönt här och medhavd picknick mat smakade ljuvligt.
Vi fortsatte hela vägen runt och passerade mystiska skogar och en odling med parkslide som de täckt över med stora presenningar. Hur man än gick runt på ön så såg man fästningens torn på samma avstånd.
Åter framme på andra sidan, smakade det gott med en kopp kaffe på Bergs konditori.
Efter returbåtfärd gick in igen i den välbesökta COOP butiken och provianterade inför kvällens korvgrillning.

Nästa dag var det dags för uppbrott, Per och Gittan startade sin hemfärd direkt för att hämta Frasse och Flisan, medan vi svängde av in mot Orust och fortsatte ner till Skärhamn på Tjörn. Förra gången vi besökte det Nordiska Akvarellmuseet var det strömavbrott i hela byn så vi kom inte in, men denna gången gick det bättre. Först en kopp kaffe hos Iris Café, och sedan 45 min i covid-kö utanför museet, så kunde vi trava in och beundra Hundertwassers många målningar och textilkonstverk.
Sedan ett sista salt bad, där vi fick trippa försiktigt mellan Kanadagässens lämningar innan vi nådde vattnet.

Ja se det var en redig bohuslänsupplevelse de, tack för gött sällskap!

%d bloggare gillar detta: